Vare sig du är nybörjare eller bara vill ha nya linser är det viktigt med en noggrann genomgång av dina ögon eftersom linser kan ge skador på sikt som man som linsbärare inte upptäcker förrän det redan är för sent. Sedan informerar vi också om nya linser som kommit sedan ditt senaste optikerbesök. Vi har tillgång till alla linser på den svenska marknaden och håller oss hela tiden uppdaterade med de nyaste linserna och rönen inom linsmarknaden.

De tre vanligaste typerna av linser är dagslinser, 14-dagarslinser och månadslinser. Beroende på hur ofta man vill använda linser, eventuella allergier, miljö och bekvämlighet väljer man som passar bäst. Kontaktlinser finns för nästan alla synfel som närsynthet, översynthet, åldersynthet och astigmatism. Utvecklingen går snabbt framåt när det gäller linser och det som inte gick för ett par år sedan, är vardagsrutin numera.

Numera rekommenderar vi kontaktlinser till barn.
För att vi optiker ska få tillpassa glasögon och kontaktlinser behöver man ha fyllt 8 år.  De nyaste rönen har visat att linser i viss mån kan sakta ner en utvecklig av närsynthet. När man är nybörjare blir det oftast ett par-tre besök hos optikern innan allt är klart. Sedan är det vanligaste att man kommer in en gång/år för kontroll om man är besvärsfri. Hos ungdomar under 18 år och för de som använder linser dygnet runt rekommenderar vi halvårskontroller.

Endagslinser: används bara en dag och kastas sedan på kvällen. Hanteringen av linserna underlättas i och med att du slipper rengörning och desinfektion och eftersom du tar en ny lins vid varje användningstillfälle minskar även risken för beläggningar och bakterier som kan leda till infektioner.

Kontaktlinsvätska Desinfektionslösning För mjuka kontaktlinser allt i ett- linsvätska för rengöring, sköljning, desinfektion och förvaring. För alla typer av kontaktlinsmaterial: mjuka, stabila och silikon.

Månadslinser används normalt i 2-4 veckor. Linserna ska tas ut varje kväll för rengörning och sätts därefter in igen nästa morgon.

Dygnetruntlinser är tillverkade i ett material med mycket hög syregenomsläpplighet som möjliggör dygnetrunt-bärande i upp till en månad.

Toriska linser korrigerar astigmatism (brytningsfel) och finns som endagslinser, månadslinser och dygnet-runt linser.

Färgade linser Den här månadslinsen finns i 9 olika färger och varierar i svaga och starka färger. Genom att kombinera tre olika färger på varje lins ger linserna ett naturligt intryck. Linserna är genomsläppliga för syre vilket gör dem mycket behagliga och lätthanterliga.